Start O nama Media Prijatelji Kontakt

METRONOM KLADOVO

Miljan Ristić

Knjiga „100 Pesama – Muzika moje duše“ je knjiga o muzici i čine je prevodi 100 pesama, 100 različitih stranih muzičkih muzičara i bendova, koje je Miljan preveo, u najvećoj meri, sa engleskog jezika. Prevedene pesme mali su deo muzike uz koju je Miljan odrastao, sazrevao i stario, muzike koja ga je izgrađivala kao ličnost i kao čoveka, muzike koja ga je opuštala, razonodila, lečila dušu i ispunjavala ga, muzike koja je uvek ‘bila uz njega’ u lepim i u teškim trenucima, uz koju i dalje svakodnevno funkcioniše i deluje i bez koje njegov život ne bi imao smisla.

U knjizi su obuhvaćene pesme u rasponu od pola veka od njihovog nastanka. Knjiga počinje pesmom velikih The Doorsa – „When The Music’s Over“ iz 1967. godine, a završava se sve većim Editorsima i njihovom pesmom „Cold“ iz 2018. godine.

Među prevedenim pesmama ima i onih legendarnih, svetski poznatih i popularnih, koje velika većina zna i voli, ali takođe ima i underground i manje poznate muzike. Od muzičkih žanrova zastupljeni su mnogi: od duhovne muzike, preko popa, roka, panka, post-panka, nju-vejva, progresive roka, alternative, grandža, hevi, treš, progresiv, industrial i ded metala,  grajnd kora do elektronike, tehnoa, brejkbita,  big bita, trip-hopa, indi roka, inditronike...

Ovih 100 pesama predstavljaju Miljanov muzički identitet koji je počeo da se gradi kada je imao svega 5,6 godina starosti i koji se i dalje izgrađuje i sada kada je zakoračio u petu deceniju života.


Uz knjigu je publikovan i CD na kome se nalaze tih 100 pesama u audio formatu, u originalnoj izvedbi muzičkih autora i bendova koje je Ristić preveo, što 100 Pesama – Muziku moje duše čini jednim multimedijalanim projektom satkanim od muzike i pisane reči.


Miljan Ristić je pisac, pesnik, bloger, aforističar...  Živi i stvara u Negotinu. Radi u Kladovu. Do sada je objavio sedam knjiga:

Uvertira (2001, Sveti Sava, Beograd), zbirka priča,

DemoNkratija (2004, autorsko izdanje, Negotin), zbirka priča,

Ekstra nemirci (2009, autorsko izdanje, Negotin), zbirka dečje poezije,

Nitogen (2013, Krajinski književni klub, Negotin), zbirka priča,

Vizije (2015, Narodna biblioteka Dositej Novaković, Negotin), zbirka priča

Ludilo Ljubavi (2018, autorsko izdanje, Negotin), zbirka poezije i proze.

100 PESAMA - Muzika moje duše (2019, autorsko izdanje, Negotin), prevod 100 pesama 100 različitih muzičkih izvođača.

Piše prozu, poeziju, aforizme. Takođe, piše i recenzije muzičkih albuma, knjiga i filmova. Njegovi literarni radovi objavljivani su u više književnih listova, publikacija, fanzina, kao i web magazinima, blogovima, portalima, a pojedini tekstovi prevedeni su na engleski, nemački, francuski, španski jezik. U internet svetu poznat je kao eXperiment. Pod tim pseudonimom stvara na svom blogu eXperiment. U toku 2016. i 2017. godine bio je glavni urednik Buktinje – časopisa za književnost, umetnost i kulturu. Za taj vremenski period objavljeno je ukupno 7 brojeva Buktinje od broja 47. do 53. U martu 2017. postao je član Srpskog književnog društva.

Nedelja, 23. jun u 18h - Don Pepe Bar

PROMOCIJA KNJIGE: "100 PESAMA - MUZIKA MOJE DUŠE"